« Terug

Orgelconcert Grote Kerk Zwolle

Locatie: Grote Kerk Zwolle Grote Markt 18, Zwolle
Datum: 29 september 2020
Tijd: 19:30

Orgelconcert

Programma:
  1. Praeludium in e                                                                                                       Nicolaus Bruhns 1665 – 1697
  2. Domine, Dominus noster - Partita & Fantasie nr V Psalm 8                                   Toon Hagen                                        
  3. Prèlude , Fugue et Variation    (opus 18 )                                                               Cèsar Franck 1822 – 1890
  4. Jesus Christus unser, Heiland - sub communione  (BWV 665)                               Johann Sebastian Bach  1685-1750
  5. Triptique  Judica me, Deus. (Psalm 43) - Aria - Trio - Movement ,  “Better times”  Toon Hagen
  6. Jesus Christus unser, Heiland - sub communione (BWV 666)                                Johann Sebastian Bach
  7. Praeludium et fuga in G  (BWV 541)                                                                         ,,               ,,          ,,         

 

Het programma heeft vele contrasten van muzikale expressie in zich.

De vrolijke bravoure waarmee het eerste werk van Nicolaus Bruhs begint keert aan het einde van het programma weer terug in de praeludium en fuga in G van J.S Bach. Maar de vanzelfsprekendheid heeft daarbij dan ondertussen wel ruimte gemaakt voor diepere lagen van het gemoed.

De prachtige, beschrijvende melancholie in de muziek van Cèsar Franck. En de 2 geladen koraalbewerkingen van J.S Bach die zo totaal verschillend zijn hebben hun verhaal dan verteld.

Tijdens dit concert klinkt voor het eerst de complete Tiptique “ Judica me, Deus.” van eigen hand. De Aria en het Trio ontstonden in 2018 en ze klonken op het voorlopig laatste concert op het Schnitger orgel. De afgelopen maanden kwam deel 3 “Movement” gereed.

De Partita & Fantasie bij psalm 8 is al eerder ontstaan maar klinkt nu in Zwolle voor het eerst in zijn volledige versie.

In beide werken is sprake van de dialoog aangaan met klassieke compositie technieken en het integreren van eigen verworvenheden.

Zowel de Fantasie nr V als deel 3 van de Triptique zijn in die zin ook meer vrije verwerkingen die ontstaan zijn vanuit de jarenlange omgang met deze melodieën en de innerlijke verwerking van de inhoud. Zoiets als een eigen reflectie of antwoord.