Archive for the ‘Nieuws’ Category

Actuele muziek uitgave van Toon Hagen

dinsdag, november 7th, 2023

Het betreft praktisch bruikbaar materiaal, 92 pagina’s met voorspelen, intonaties en zettingen, voor alle ‘adventsliederen’ in het liedboek. Aangevuld met 2 adventsliederen die niet in het liedboek staan. Qua niveau biedt deze bundel ‘uitdaging’ voor de ervaren organist, maar er zijn ook intonaties en zettingen die minder complex zijn.

Deze bundel is een afspiegeling van mijn praktische omgang het kerklied in de afgelopen jaren. Ik heb daarbij geput uit de vele zettingen en aantekeningen van ideeën voor improvisaties die ik maakte ter voorbereiding op de diverse vieringen.

Met name in de vespers in de Grote- of Sint Michaëlskerk te Zwolle is het de gewoonte liederen als geheel te doorlopen met daarbij ook orgelverzen. Dit was een grote inspiratiebron. Veel van de in deze bundel opgenomen voorspelen klonken dan ook als orgelvers als onderdeel van een liedmeditatie.

Ik hoop dat deze bundel voor organisten een waardevolle aanvulling kan zijn op hun repertoire en muzikale inspiratie geeft.

Voor meer informatie of bestellen ga naar tabblad bladmuziek.

Nieuwe muziek uitgaven van Toon Hagen

vrijdag, mei 12th, 2023

Suite nr1 Psalm 42

Suite nr. I is geschreven ter gelegenheid van een orgelconcert wat ik 24 juli in 2021 gaf op het prachtige Wolfferts-Heijneman orgel in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel.
Het componeren en uitvoeren van dit werk was voor mij die avond een muzikale ode aan de helaas zo jong overleden collega organist Hugo Bakker.
Bij de psalmen 42 en 43 (eigenlijk één psalm) heb ik meerdere bewerkingen gemaakt zoals bij psalm 42 de partita “Quemadmodum”.
Bij psalm 43 verschenen eerder al de Triptique en de Fantasie “Hope”.
Met het uitgeven van deze Suite hoop ik op mijn manier recht te hebben gedaan aan het verhaal van deze psalmen.
In het geven van aanwijzingen over de wijze van uitvoeren probeer ik mij in het algemeen te beperken tot het noodzakelijke.
Veel hangt af van het instrument en de ruimte.
Wat betreft de registratie hierbij enkele suggesties.

Deel I : Man : Prestant 8 vt, Fluit 8 vt eventueel + Fluit 4 vt
             Pedaal 16, 8 vt

Deel II : Lh : Als deel I
              Rh : uitkomend b.v. met een tongwerk. (Dulciaan, Hobo of Vox humana)

Deel III : Man II : Prestanten 8 en 4 vt eventueel met zacht tongwerk
               Man I : iets sterker, + manuaalkoppel
               Pedaal 16, 8 + Ped II
Crescendo + 3 vt, + Trompet 8, + 2 vt, + mixtuur. (indien de overgang + Trompet te abrupt is eerst de 2 vt). Pedaal gaat mee in crescendo en decrescendo.

Deel IV : Rh : Fluit 4 vt (+ tremulant)
               Lh : Fluit 8 vt (eventueel met zachte strijker)
               Pedaal 16, 8 vt

Voor meer informatie of bestellen ga naar tabblad bladmuziek.

Nieuwe muziek uitgaven van Toon Hagen

woensdag, oktober 14th, 2020

O liefde die verborgen zijt (Nieuwe uitgave)

Muziek voor de veertigdagentijd.

Variaties bij: Alles wat over ons geschreven is..(536,556 LB)

Al snel na het verschijnen van het Liedboek voor de kerken werd dit lied een van de meest gezongen liederen tijdens de veertigdagentijd.
Van de drie variaties zijn met name de eerste en derde zeer meditatief van karakter. De stijl van deze bewerkingen is verwant aan die van de barok. Variatie 3 kan ook prima op  piano of   klavecimbel worden vertolkt.
Een vijftal liedzettingen zijn toegevoegd en bedoeld als begeleiding van de samenzang.

 

Partita : O liefde die verborgen zijt….(561 LB)

Een lied met een altijd weer pijnlijke actualiteit.
Deze partita schreef ik op verzoek van collega Hans de Jong voor de vespervieringen in de Veertigdagentijd in Oegstgeest. Omlijst door twee koraal zettingen componeerde ik zes variaties die zowel afzonderlijk als  verspreid over de verschillende vieringen maar ook  als onderdeel van een koraal partita zouden  kunnen klinken.
Het uitgangspunt was te schrijven voor een orgel met een klavier maar de opties om de mogelijkheden van grotere instrumenten te benutten zijn er ruimschoots. De meeste variaties kunnen ook prima op piano worden gespeeld.

In deze vernieuwde uitgave is een aan de partita een nieuw deel toegevoegd “o liefde”

 

 

Voor meer informatie of bestellen ga naar tabblad bladmuziek.