« Terug

Première nieuwe compositie Toon Hagen

Locatie: Nicolaïkerk, Utrecht (Museumkwartier)
Datum: 17 november 2012
Tijd: 13:00-17:00 uur

Zaterdagmiddag 17 november 2012 organiseerde Stichting De Vertaalslag de IVe editie van het Oecumenisch Liedfestival 2012 in de Nicolaïkerk in Utrecht.

Het thema luidde ‘Wachtwoorden in de nacht’. Een deel van het programma werdtgevuld met de eerste uitvoering van de Gedachteniscantate ‘Koester de namen’ van Toon Hagen, op teksten van Sytze de Vries.

  • Over het Festival: ‘Mourir, c’estpartir un peu’. Sterven is afscheid nemen, maar gedeeltelijk…. Zo kun je de klassieke Franse uitdrukking omdraaien.  Want wie dood is, leeft nog altijd in de harten van de geliefden.  Het levend houden en bewaren van de herinnering (het ‘gedenken’) is een groot en dierbaar goed. Maar hoe doe je dat?  De kerk heeft door de eeuwen heen het levenseinde van een mens in groter licht gezet.  Het ‘Requiem’ behoort tot de mooiste nalatenschap van de muziekgeschiedenis.  Muziek helpt om het afscheid én het gedenken vorm te geven.Over dit levend houden van de gedachtenis, ook in tijden, waarin de kerk minder de vaste vormen nog kan aanreiken, gaat dit Festival.
  • Over de Gedachteniscantate 'Koester de namen': Het is een groot werk van ruim een uur muziek voor koor, orgel, volk en instrumenten. De teksten zijn geschreven door dichter Sytze de Vries. Met de compositie wordt beoogd op een nieuwe manier vorm en inhoud te geven aan de omgang met de gedachtenis van overledenen, in een begrijpelijke taal en op een muzikaal aanstekelijke en verdiepende wijze.
  • Uitvoerenden zijn de Michaëlscantorij aangevuld met projectkoorleden, Gea Hoven en Gerrit Hoving, orgel en enkele instrumentalisten. Het geheel staat onder leiding van Toon Hagen.
  • Het tweede deel van deze middag wordt gevuld met samenzang door de aanwezigen, van vooral nieuwe liederen van Sytze de Vries, die het sterven, het afscheid, het gedenken, en de toekomstverwachting tot thema hebben.  De dichter zal zelf de teksten toelichten.
  • Voor deelname aan het festival kunt u zich al opgeven per mail bij a.mopman@kpnplanet.nl. De toegangsprijs is € 20,- , inclusief een uitvoerig programmaboek en koffie/thee. U kunt dit bedrag alvast overmaken op de rekening van de organisatie, de Stichting De Vertaalslag, ING rekening 4 861 278. Op 17 november zal het programmaboek op naam voor u klaar liggen!